lunedì 27 maggio 2013

Cucina su carta: Rèzre reggiane.

Here's another book about cooking, in this case a bit more exclusive, unlike the book I wrote about in the previous post.
First of all, let's explain the title. Rèzdôra is a word in Reggio Emilia's dialect, and in all the Emilia Romagna area, that identifies a woman with a specific, very important role in the past. She was not a simple housewife, but the master of the house, she managed all the house works and the kitchen. And still: she was the "financial manager" of the house and all concerned public relations. That is why nowadays "rèzdôra" is a synonym for a strong, determined woman.

Ecco un altro libro di cucina, un po' più di nicchia rispetto a quello del post precedente.
Innanzitutto, spieghiamo il titolo. In dialetto reggiano, e più genericamente emiliano, la Rèzdôra ha costituito nei tempi passati un ruolo molto importante. Definirla "casalinga" sarebbe riduttivo, la rèzdôra infatti era una matrona, padrona dell'aia, colei che mandava avanti la casa, dalle faccende domenstiche alla cucina. Ma non solo: gestiva le finanze e i rapporti sociali. Ecco perchè oggi "rèzdôra" è diventato un sinonimo di donna autoritaria e decisa.




This book wants to talk about customs of the past, our nannies', through short stories and most of all recipes of traditional cookery.
There are some sketches and guides to make you a great housewife: tips for a perfect laundry, shining dishes and so on. Basically all the trick of a real trade!

Questo libro allora vuole raccontare la cultura di un tempo passato, delle nostre nonne, attraverso anneddoti e soprattutto ricette legati alla cucina tradizionale.
Ci sono illustrazioni e vademecum per diventare un'ottima donna di casa: i trucchi per un bucato perfetto, stoviglie splendenti e tanto altro. Praticamente tutti i segreti di un vero e proprio mestiere!


Here's a paragraph that I loved, titled "Handmade Pasta. Graduation exam for girls looking for a husband". The beloved Sfoglia! I would suggest to make it a subject of study at school! :-)

Ecco un paragrafo che ho adorato, si intitola "La pasta fatta a mano. Esame di Laurea per le ragazze in cerca di marito". L'amata sfoglia emiliana! Io la introdurrei tra le materie da fare a scuola :-)

At last, the main topic of the book are recipes of traditional Reggio Emilia's cookery, a so-called "poor" cookery but actually rich and full of history and culture. Cappelletti, gnocchi (or dumplings), tortelli (or ravioli), all the pork processing, erbazzone and gnocco fritto.
This recipe book is quiet original, but very fascinating for those, like me, want to learn and understand our traditional cookery. I would recommend to anyone wants to know about typical cookery from Emilia Romagna!


Infine, il contenuto principale del libro riguarda le ricette della tradizione reggiana, una cucina povera ma ricca di storia e cultura. Cappelletti, gnocchi, tortelli, le varie lavorazioni del maiale, erbazzone e gnocco fritto. 
Un libro di ricette un po' diverso dal solito, ma molto affascinante per chi, come me, ama molto conoscere e capire le nostre cucine tradizionali. E soprattutto è molto consigliato per chi vuole avvicinarsi alla cucina tipica delle mie zone!

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